Idea kirjastosta oli Anneli Suomalaisen oivallus. Hän toimi Vantaan Orvokkitiellä ala-asteen opettajana, joka työkseen johdatti ykkös- ja kakkosluokkalaisia lukemisen maailmaan. Hän toi koulunsa poistokirjat Tammioon ja perusti Suomalaisen perheen kotitalon Tanin Riston ranta-aittaan kylän keskelle lasten kesäkirjaston. Vuosi lienee ollut 1984.

Annelin puoliso Urpo Suomalainen nikkaroi hyllyt kirjoille ja puulaatikon lainauskorteille. Seuraavalla vuosikymmenellä lasten kesäkirjasto muutti Kalastajainpirtin (Seurantalon) lähettyville venemuseon yhteyteen.

Venemuseo valmistui vuonna 1995, ja siitä erotettiin väliseinällä seitsemän neliötä kirjastolle. Samalla valikoima laajeni. Nykyään lukemista löytyy vielä laajemmin, lähes jokaiseen makuun. On klassikkoromaaneja, uutuuksia, paikallishistoriaa, sotahistoriaa, dekkareita, lukemista nuorille ja pienemmille lapsille. Lisäksi on jopa harraste- ja runokirjoja.

Kirjasto on yksi Tammion kotiseutuyhdistyksen monista hankkeista. Suurin osa kirjoista on saatu lahjoituksina yksityishenkilöiltä, ja paljon saadaan edelleen lahjoituksina. Lisäksi kotiseutuyhdistys varaa vuosittain määrärahan uutuuksien ja erityisesti paikallishistoriaa esittelevien kirjojen hankintaan.

Kirjasto toimii itsepalveluperiaatteella. Pöydällä on vihko, johon lainaaja merkitsee lainauspäivän, nimensä ja teoksen ja palautuspäivänä lainaaja kuittaa palauttaneensa lainansa. Toki kirjastolla on nimetty kirjastonhoitaja, joka valvoo kirjojen palautumista, hankkii uusia kirjoja ja pitää yllä siisteyttä ja järjestystä.

Kirjaston periaate on, että kutakin kirjaa on vain yksi kappale hyllyssä. Kirjalahjoitusten mukana tulee usein kaksoiskappaleita, mutta siihen kirjastonhoitaja on keksinyt luovan ratkaisun: Tammiossa on myös ”Ota tai jätä” -rantakirjasto. Tämä rantakirjasto on nimetty ”Veneilijän kirjastoksi” ja sijaitsee aallonmurtajassa katoksen suojassa. Kolmen hyllyn kaapin tarkoitus on ilahduttaa satunnaisia matkailijoita, jotka pistäytyvät päiväseltään tai yöpyvät Tammiossa. Sieltä voi löytää itselleen mielenkiintoisen kirjan tai yhtä lailla keventää reppuaan jättämällä jo lukemansa kirjan hyllyyn. Kokemus on osoittanut, että konsepti toimii.

Tervetuloa tutustumaan Tammion kirjastoon! Lukeminen kannattaa aina!

Teksti ja kuvat: Anu Suomalainen, kirjastonhoitaja, 28.7.2021