Tammiossa on toiminut kirpputori Seurantalolla jo 1990-luvun puolivälistä alkaen, paljon ennen viimeisten vuosien suurta kierrätys- ja vintage-buumia. Kotiseutuyhdistys pani sen pystyyn, kun saarelainen Kairi Seittilä kuoli vuonna 1993. Perikunta lahjoitti hänen jälkeenjääneensä kirjat kirjastoon, astiat ja koriste-esineet kirpputorin myytäväksi.
Nykyisin kirpputoria hoitavat Mari Huuhtanen ja Miina Keto. Heitä haastatteli Anne Mattsson.
AM: Miten päädyitte hoitamaan kirppistä?
MH: Kirpputoria aiemmin hoitanut Ann-Mari Lautala kertoi, ettei pysty enää huolehtimaan siitä. Hän kysyi meiltä melko suoraan, että olisiko kiinnostusta tehtävään. Hän oli nähnyt, että olimme innokkaita asiakkaita. Ei minua ja Miinaa tarvinnut kauan suostutella. Me tartuttiin vihjeeseen. Se tuntui luontevalta, kun olemme tällaisia kirppishaukkoja. Varmaan 20 vuotta on kierretty kirpputoreja Suomessa ja ulkomailla. Ne ovat aina mielessä, kun tulee uuteen kaupunkiin.
AM: Onko teillä ihan suosikkikirppiksiä?
MK: Asun Suomen suurimman kierrätyskeskuksen vieressä, Espoon Nihtisillassa. Sellaiset ovat suosikkeja, jotka ovat hyvin hoidettuja, järjestyksessä ja joissa tulee fiilis, että täällä voi tehdä löytöjä. Sen sijaan sekavista ja täyteen ahdetuista paikoista tulee tarve lähteä pian pois.
AM: Onko kirppiksen sijaintipaikalla ja rakennuksella väliä?
MK: Ei muuten, mutta on hyvä olla sellainen paikka, jossa on kiva viettää aikaa ja inspiroitua tavaroista. Vaikka hinnatkin olisivat korkeita, se ei ole lopulta ratkaisevaa.
AM: Onko Tammion kirppiksessä jotain erityistä?
MK: Kyllä täällä on omanlaisensa tunnelma. Joka puolelta näkyy kaunis maisema. Valo siivilöityy ihanasti suurista ikkunoista. Kun täällä astelee, syntyy tavaroista kolinaa ja kilinää. Siitäkin tunnistaa, että on puutalossa ja lattiat elävät.
MH: Täällä on sellainen tammiolainen erityispiirre, että luotetaan asiakkaisiin. Kaikkea ei ole hinnoiteltu valmiiksi, vaan asiakkaat maksavat niin sanotusti omantunnon mukaan. Samaan olen törmännyt vain jossain seurakuntien kirpputoreilla, viimeksi Klamilan markkinoilla.
AM: Mikä on hyvää tavaraa, mikä liikkuu tällä hetkellä?
MK: Vanhat astiat. Arabian kulhot varmaan eniten. Mutta kyllä muutkin kauniit astiat käyvät kaupaksi. Käytännöllistä, vanhaa saa olla, mutta kahvikuppisettejä on tarjolla liiaksikin. Kahvittelukulttuuri on muuttunut erilaiseksi kuin ennen, eivätkä hienotkaan astiastot liiku. Naisten ja lasten vaatteita ja leluja menee erittäin paljon, sen sijaan miesten vaatteita ei tule tarjolle, eivätkä miehet useinkaan tule asiakkaiksi.
AM: Minkälaista palautetta olette saaneet?
MK: Kylän raitilla tulee vastaan muita saarelaisia, jotka innoissaan kertovat, että kato mitä mulla on päällä, löysin tämän kirppikseltä. He kiittelevät meitä, kun olemme ottaneet tämän tehtävän hoitaaksemme. Sellainen palaute innostaa.
Lopuksi Miina ja Mari antavat muutamia ohjeita kirpputorin asiakkaille. Kaikki asiakkaat ovat tervetulleita, mutta kirppiksen sijainti saaressa asettaa omat vaatimuksensa, eikä toiminta ole yhtä yksinkertaista kuin mantereella. Kaikki tavarat kuljetetaan paikalle kaukaa monella kulkupelillä, ja jos ne eivät käy kaupaksi, poisviemisessä on sama ruljanssi.
Maksuissa suositaan uutta kännykkäsovellusta, MobilePayta, mutta kyllä käteinenkin on aina tervetullutta. Sen sijaan tilille maksamisessa pankki ottaa välistä pienen summan joka maksusta.
Kun ostaa jotain ja miettii tavaran kuljetusta kotiin ehjänä, siihenkin on mietittynä valmis ratkaisu. Pakkausmateriaalia ja kasseja löytyy pöytien alta.
Jos haluat lahjoittaa tavaraa, jonka myynnistä kaikki tuotto menee kotiseutuyhdistykselle, toimi seuraavasti:
Kysy etukäteen Marilta tai Miinalta kylänraitilla ohjeita tai lähetä viesti. Kirppiksenhoitajia voi pyytää noutamaan tavaroita kotoa. He toivovat, että tavara on ehjää ja puhdasta. On tärkeä miettiä, onko tällä tavaralla vielä käyttöarvoa ja haluaako joku maksaa siitä jotain. Voit myös jättää tavaroita kirpputorin takaosaan verhon taakse lapulla varustettuna.
Kirppiksellä on omat Facebook-sivut, joita seuraamalla pysyt ajan tasalla uusista tuotteista ja myyntiartikkeleista.
Anne Mattsson 16.7.2021